Wat zijn gluten?

granen

Je hoort het steeds vaker: “ik moet glutenvrij eten”, “Ik vermijd gluten”. Maar wat zijn gluten nou precies? Gluten zijn een groep eiwitten die van nature voorkomen in diverse graansoorten zoals:

  • Gerst
  • Rogge
  • Spelt
  • Tarwe

Gluten kenmerken zich door het elastische karakter waardoor bijvoorbeeld broden de, o zo bekende, zachte textuur krijgen.

Voedingsmiddelen

Veel voedingsmiddelen die wij gebruiken bevatten gluten, doordat deze onder andere gemaakt worden van glutenbevattende graansoorten. Ook wordt dit eiwit als additief gebruikt in voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen. Zo kan het maar net zijn dat bijvoorbeeld gebak, soepen, sauzen en gekruide vleessoorten, medicijnen en andere producten voor persoonlijke hygiëne ook gluten bevatten!

Het bestuderen van het etiket geeft in ieder geval de informatie die je nodig hebt om te bepalen of het desbetreffende product al dan niet gluten bevat.

Steeds meer mensen met een glutenovergevoeligheid

Over het algemeen worden gluten prima verdragen, maar bij een groep personen is dit niet het geval. Gelukkig zijn er enorm veel alternatieven voor glutenbevattende granen. Denk bijvoorbeeld aan bruine, witte en wilde rijst, boekweit, amandelmeel, kokosnootmeel, mais, aardappelen en quinoa.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet is allesbehalve beperkend. Het is maar hoe je het bekijkt, je wordt er creatiever van en je verbreedt jouw horizon als het gaat om de wereld van eten en drinken! Je kan namelijk extra genieten van fruit, groenten, vlees, vis en peulvruchten. Van nature zijn deze ingrediënten namelijk vrij van gluten.

Glutenvrijdenhaag.nl

Wij hebben een kant en klaar overzicht van restaurants in Den Haag waar jij lekker glutenvrij kan ontbijten, lunchen of dineren. Het overzicht met glutenvrije restaurants in Den Haag wordt wekelijks aangevuld, hou de website in de gaten of ontvang onze glutenvrije-nieuwsbrief en ontdek direct nieuwe, leuke en vooral gezellige plekken waar jij uit glutenvrije opties kan kiezen!

Vergeet ons natuurlijk niet te volgende op Facebook, Instagram en LinkedIn. Join our glutenfree community!

Volg ons!

Glutenvrijdenhaag.nl is het platform met alles, maar dan ook alles over glutenvrij leven in Den Haag! Lees interessante artikelen, bekijk nieuwe hotspots, bezoek events of bestel jouw favoriete producten in de shop!

Wat zijn gluten?

Je hoort het steeds vaker: “ik moet glutenvrij eten”, “Ik vermijd gluten”. Maar wat zijn gluten nou precies? Gluten zijn een groep eiwitten die van

Meer lezen »